Sunday, March 17, 2019

My 1st Umrah ❤️ - Umrah Musim Sejuk- Madinah Al-Munawarah (1)



Hi guys!

Now baru ada masa nak update my 1st umrah experience. Acah2 wanita bekerjaya busy bekerja.

For this umrah, mak awal2 dah request pi ziarah Madinah dulu, then only buat umrah kat Mekah. Memang la orang kata lebih afdhal terus buat umrah, but it really depends on individual. For us, kitorg sort of nak rest dulu sambil2 biasakan diri dengan cuaca and suasana kat sana.

06/01/2019

Flight chartered MAS; KUL - MED berlepas pada pukul 10 pagi. Awal2 pagi lagi kitorg dah gerak pi KLIA dari hotel kat Sepang tu. Biasalah parents iolls menggelabah terlebih punctual sikit ;p.
Solat Subuh pn kat KLIA tau. 

After Subuh and settled bagi luggage untuk checked in sume, kami berkumpul untuk sesi taklimat oleh pihak Andalusia.

Mixed feelings; excited, nervous and terharu sangat sebab ada jugak kawan iolls yg mai sampai kat airport. Thanks Ayo! Also Ainul & Mak Njang sekeluarga (mai kat hotel the night before hari berlepas). Terasa diriku begitu berharga. Tiberr..


Us with Mak Njang & Family 

Me & Ainul, my ex-schoolmate







While waiting for briefing from Andalusia
Rep.



Before taking off
Me, Acik Jah & Acik Tar



My fav view



Huge MAS double-decker airbus
MH 8005



The whole jemaah yg naik chartered flight MAS ni dalam 440++, semuanya under Andalusia and few sub companies under Andalusia as well,  such as Faizin, etc. Bila naik flight and dengar talbiah, it felt surreal! Like, seriously aku otw nak pi umrah??

The whole journey took us about 8 hours, since kitorg sampai sana waktu Zohor (Saudi time) so tak payah nak solat dalam flight, just jamak kat airport sana je. Sepanjang perjalanan macam biasalah, sis dengan my obsession with the clouds view. Dok tangkap gambar je. Then sambil2 tu banyak2kan berzikir, nak tengok movie rasa macam bersalah sebab melagho pulak. Nak pergi tempat baik ni. Ya Aulohhh!!Huhu..


















Sesampainya kat sana, macam biasalah kena lalu imigresen sume. Before pergi, sis dah baca blog and diorang dok advised banyak2an bersabar coz it took so freaking long at the immigration counter. Like soooo longggg wehhh.. Aku dok perati je Pak Arab buat kerja lenggang lenggok, lemah gemalai, kalau immigration kat Malaysia buat kerja seloww gini,  memang dah kena maki. Tapi sume orang pn sabaaarrrr je.. ;p Ujian pertama orang kata. Hahah..

Dalam 2-3 jam jugak la mereput kat sana weh. After dah settled with immigration thingy, mutawif suruh solat jamak kat prayer room airport. Settled ambik luggage, jemaah bergerak naik bas yang dah ditetapkan. For us, bas no. 4 under mutawif Ustaz Izat Salleh. Sementara tunggu bas bergerak, kami 'diserang' oleh sekumpulan Arabians yg bagi free simcard. Mula2 macam doubt jugak nak ambik, pastu ambik jela, just tunjuk visa, scanned your fingerprint and dah.. registered on the spot!

Then, bermulalah perjalanan ke hotel. Di Madinah,  despite of the package we booked  (whether budget or luxury package amboi.. luxury), semua jemaah under Andalusia stayed kat Hotel yg sama which was Hotel Mawaddah Al-Waha. Hotel ni is about 150m je dari Masjid Nabawi, so memang dekat jela nak pi masjid. Kami sampai hotel dekat nak Maghrib dah time tu. Since jemaah MH06 Januari ada dalam 440++ jemaah so bas all together ada 12  (if I was not mistaken), there came another wait. Nak kena tunggu dalam bas pulak. Ikut turn gituwww. Sume dah macam lapar, letih tapi sabar, sabar. Heheh..

Selesai letak luggage dalam bilik, kami pon ke dewan makan. Kebuloq wehhh!!





Otw to our hotel.
Subhanallah, in ❤️with the view!



























Tu diaa.. Waktu makan
Fefeeling zaman2 dok asrama




Kitorang just solat Maghrib kat hotel since dah tak sempat pi masjid. Isyak, barulah kami ke Masjid Nabawai. Ya Allah.. first time tengok Masjid Nabawi tu macam.. lawanya...!! Mashaa Allah.. Subhanallah. Frankly saying, setiap hari, setiap waktu, everytime sampai kat gate Masjid Nabawi tu tak pernah tak amazed dengan its beauty. Memang akan asyik je angkat phone and snap gambar buat kenangan :(

Finally.. Masjid Nabawi ❤️
A true beauty!



Teringat my bff a.k.a roommate:
Salwa





Masjid Nabawi's Interior



                                 
RAUDAH


Di Madinah, Raudah is one of the place yang sume orang akan looking forward untuk pergi. Dikatakan ia merupakan taman-taman syurga yang terdapat di dunia.
Siapa yang tak nak pergi woi!!


"Raudhah terletak di antara mimbar dengan makam (dahulu rumah) Rasulullah
ianya betul-betul bersebelahan dengan Masjid Nabi. Jarak rumah nabi dengan masjid hanyalah bersebelahan dan di antara ruang itulah digelar Raudhah
Ibn Hajar Al-Asqalani dan Imam Nawawi mengatakan bahawa di situ tempat seharusnya diperbanyakkan doa dan untuk makluman korang, tempat ini diberikan nama Raudhah oleh Rasulullah sendiri"
From HERE.

So, masa ziarah 'dalam', ada 2 orang Ustazah  yang bawa kami, jemaah wanita masuk Raudah.
Bagi jemaah lelaki, diorang boleh masuk Raudah anytime and ruang lebih besar. But for jemaah wanita, limited time and limited space. So lagi mencabar la actually bagi wanita nak masuk ke Raudah ni secara logiknya. But fret not, Allah will always be there for you! Korang doa bersungguh-sungguh (dari Malaysia lagi) in shaa Allah dipermudahkan. Macam my mom and I alhamdulillah sempat masuk solat dan berdoa di Raudah 2 kali. Sekali yang masa ustazah bawak tu (waktu dhuha) and sekali lagi kami masuk sendiri, lepas solat Isyak.

Jemaah wanita yang nak masuk Raudah perlu melalui pintu Masjid Nabawi No. 25.





solat dhuha and berzikir sementara menunggu 'turn' masuk Raudah


                                 


kubah hijau: tempat terletaknya makam Rasulullah










Ustazah Rahmah, from Indonesia








Semakin dekat dengan  Raudah, semakin sebak
Sebab makin dekat dengan Rasulullah 






Actually, jalan ke depan lagi dari sini, Ustazah dah start suruh kami bagi salam kepada Rasulullah.
Even tengah bersesak-sesak dengan manusia dari segenap pelusuk dunia, satu perasaan bercampur baur terbit; sebak, terharu, gembira, sedih semua bercantum menjadi satu. Mana taknya, nak bagi salam kepada Rasulullah tercinta sobs..

Assalamualaikum Ya Rasulullah!
Assalamualaikum Ya Nabiullah!
Assalamualaikum Ya Habiballah!
Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh!


Hajah Fhadzilah & Hajah Khadijah
sempat lagi wefie hihi




Karpet hijau tu menandakan dah masuk Raudah
Karpet merah belum considered as Raudah
So once dah pijak atas karpet hijau,
cepat2 solat sebelum ditolak jemaah or
dihalau oleh Pengawal Wanita sebab usually kita tak
dibenarkan berlama-lama di sana. tapi pandai2 la.. hehe

Seeloknya masuk Raudah ni at least berdua, so boleh bergilir-gilir solat. Macam my mom akan jadi 'jaga' masa sis solat. Lepas tu, kalau ada jemaah yg sibuk nak tolak2 nanti dengan garangnya mak iolls sebut: solat! solat! Amboi Acik Jah nampak je kecik tapi garang tau! And begitulah sebaliknya masa mak pulak yang solat iolls jadi 'jaga'.

First time, masuk ni kami sempat solat and doa sekejap je. Solat pn ala kadar je, nak sujud pun macam dah sujud atas manusia dah, selamat tak terpijak dan kena pijak je. Ya Allah! So korang boleh imagine sendiri la how chaotic it was in Raudah masa tu, and most of the time. Agak tak puas berada di Raudah so my mom and I planned akan masuk lagi Raudah by hook or by crook!



*sebak*

And after that, kami berkumpul di dataran Masjid Nabawi and Ustazah bagi briefing pasal Perkuburan Baqi'. Kami tak pergi pun, just tengok dari kejauhan. Di situlah telah dimakamkan sekitar 10,000 orang; sahabat Nabi Muhammad s.a.w dan sebahagian daripada syuhada yang gugur dalam perang Badar dan Uhud. Ada juga isteri nabi ( Siti Áishah, Ummu Salamah, Juwairiyah, Zainab, Hafsah, Shafiyah dan Mariyah) serta putera puteri nabi; Ibrahim, Zainab, Umi Kalthum, Siti Fatimah dan cucu nabi; Hasan dikebumikan di sini.

Perkuburan Baqi' dikatakan perkuburan yang mulia. Satu riwayat mengatakan 'mereka' adalah antara yang pertama akan dibangkitkan di padang mahsyar:

Rasulullah saw. Bersabda : “Aku adalah orang pertama yang akan dikeluarkan dari bumi pada hari kiamat, dan aku adalah orang pertama yang akan dibangkitkan. Aku, Abu Bakar ra. dan Umar ra. keluar menuju pemakaman Baqi`, kemudian mereka semua dibangkitkan, lalu penduduk Mekah. Kemudian semuanya berkumpul memenuhi antara Dua Tanah Haram  Madinah dan Mekah).” (HR. Tirmidzi)

Dan dikhabarkan 70, 000 penghuni baqi' akan mendapat syafaat Rasulullah. Ya Allah! Semoga dapat mati dan dikuburkan di sana. Still ada 'vacancy'about 60,000. Hmm.. Ustazah juga ada mentioned yang jemaah Andalusia ada yang baru meninggal di Madinah dan dikebumikan di Baqi.. Allah!

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar, mengatakan bahwa Rasulullah s.a.w telah bersabda “Barangsiapa yang mati di Kota Madinah hendaklah dia mati, sesungguhnya aku memberikan syafa`at bagi yang mati di dalamnya”.
Ada lagi sabda Rasulullah s.a.w yang mengatakan, “Barangsiapa yang mati di salah satu dua kota suci (Makkah dan Madinah) maka kelak dia akan dibangkitkan dalam keadaan aman pada hari Kiamat,”
Sangat dianjurkan untuk kita saat berada di Madinah berziarah ke Pemakaman Baqi’, mendoakan dan memberikan salam penghormatan kepada mereka, sebagaimana yang dilakukan Baginda Nabi Muhammad s.a.w berkata, “Assalamu’alaykum Dara Qaumin Mukminin, wa Inna Insyaallahu bikum Laa Hiquun, Allahumaghfir li ahli Baqi..” 
 “Assalamu’alaikum tempatnya orang-orang beriman, dan sungguh bila Allah menghendaki kami akan menyusulmu. Ya Allah, berikanlah ampunan untuk para penduduk Baqi’.”

To be continued..

Monday, February 11, 2019

My 1st Umrah♥️ - Umrah Musim Sejuk - Preparations

Assalamualaikum wbt guys!
Such a long time I didn't update my blog. Bersawang sudah *sapu habuk & sawang*.


Just wanna share my experience performing my 1st umrah.

Alhamdulillah, finally dapat jadi tetamu Allah this year 6/1-16/1/2019. Pi dengan my suami  eh, parents. Hahaha lupa belum bersuami ;p, under Andalusia Travel & Tours.

Before sharing my pictures experiences, let us begin with what are the preparations needed before performing umrah:

1. Knowledge

This is crucial guys! You have to agree with me that the last thing we studied about Hajj & Umrah was during SPM kan, unless in Uni you took Islamic courses, rightttt?? Tu pn just hafal for the sake of exam, kalau laa ni tanya memang tak boleh jawab. 

Awal2 tu ada jugak beli buku Panduan Haji & Umrah konon-konon nak study before pi kursus so nanti takda la macam loser sangat. Kahkahkah.. Baca punya baca lagi pening. Rasa macam tengah study untuk exam, plus mixed up Haji & Umrah. Tapi sis gigihkan jugak la baca sampai habis even macam otak tak berapa nak boleh digest apa yang dibaca.

After pi kursus yang Andalusia buat and tengok video kat YouTube, Ya Allah simple je umrah ni actually! Ustaz siap cakap buku panduan tu sume saja nak takutkan orang buat umrah (couldn't agree more!). Actually ibadah umrah ni more focus on 'perbuatan' instead of 'bacaan'. So for those who are bad at memorizing things, worry no more! Just kena faham je, tak payah hafal k!

But ada this one book yang I would love to recommend to yang 1st time nak pi umrah: Diari Umrah Pertamaku by Suhaili Mohd Zain. This book is more like giving you an insight apa yg korang akan buat sepanjang kat Mekah & Madinah and how the place looks like. Macam guide, and it did helped..a lot! Especially bab doa yg perlu kita amalkan before pi umrah.

Not only that, study jugak bab solat: fahami bacaan dalam solat,  solat2 sunat, solat rawatib, solat jenazah (after every solat fardhu kat Mekah & Madinah akan ada solat jenazah) and for girls belajar bab2 haidh and all.

Kat sini sis nak share sikit la kaifiat solat jenazah, sebab kat Malaysia especially perempuan jarang berpeluang nak solat jenazah  ni. Macam sis pn rasa macam pernah sekali je before this, which is masa my cousin meninggal, kau rasa aku ingat lagi macam mana nak solat jenazah? Pastu Ustaz2 dok emphasise jangan tinggal solat jenazah masa kat Mekah Madinah. Aku pn dok ikut jela imam. Then ada satu hari tanya mak, actually kena baca apa?Then she answered, ikut je imam. Ok, not helping! Aku dok googled tak jumpa pulak. Selamat la masa kat Mekah,  ada time tazkirah tu Ustaz bagitau. Tu pn dah nak dekat balik Malaysia kahkahkah..

So ni quick kaifiat solat jenazah:

Niat: Sahaja aku solat jenazah mengikut imam kerana Allah Taalaa

Ada 4 takbir, rukuk, sujud dan lain2 takda tau. Kau jangan buat pelik satgi pi rukuk, pi sujud terkojut Pak Arab, Mak Arab tengok. 

After 1st takbir: baca surah Al-Fatihah

After 2nd takbir: baca selawat

After 3rd takbir: doa kepada si mati
Cth: اللهم اغفرلهم وارحمهم

 After 4th takbir: bagi salam

Settle! Senang je kan. 
Tapi pahala dia besar, ibarat dapat pahala antara 2 bukit uhud, kata Pak Ustaz. So kat sana nanti jangan tinggal solat jenazah k, even kat Malaysia pn boleh buat. 

2. Souls

Yang ni paling penting of all I guess. Kena banyakkan solat taubat minta ampun dengan Allah dan doa so that dipermudahkan urusan nak beribadah kat Rumah Allah.

Solat2 sunat dah start buat dari Malaysia. Contoh solat sunat rawatib (solat sunat selepas dan sebelum solat fardu), solat tahajjud, qiamulail, baca quran sume. So that kat sana nanti, bak kata Ustaz Jafri, kita dah ada kat gear 4, or 5 bukan baru nak masuk gear 1. Video ceramah Ustaz Jafri, worth watching!.

Others will be to ask for forgiveness from those you have wronged.

3. Physical

This is important as well, as you tawaf, saie (especially) require lots of energy. Sis yg muda ni pun pancit, dengan nak jalan, sambil bertolak2 lagi (especially masa tawaf, nak masuk Raudah). Memang impressed dengan all the elderly yang bersemangat nak beribadah. Macam my father pn masa saie umrah ketiga, punya la laju jalan. Sis dan mak pancit ;p.  If let say ada rezeki lebih, I would suggest you guys buat umrah and even haji di usia muda.

4. Financial

Mula-mula sis macam bawak duit sikit jela. Bukan nak shopping pn. Kita nak beribadah. Weh.. Sampai sana..shopping is one thing. But the main thing yg I a bit regret tak bawak more money, was that masa kat Mekah duit macam dah nak habis. Pastu nak sedekah, wakaf sume banyak dah takda kesempatan. Dah la kalau kat Mekah ganjaran pahala dia 100, 000 kali ganda all the good deeds and ibadah we do. Kalau Madinah 1000 kali ganda. But sis redhoo mungkin ni je bahagian sis untuk umrah kali ni. Semoga ini bukan umrah sis yang terakhir.  Ameen3..

That's all as an introduction for this post.

Thanks for reading!

Belanja gambar Baitullah ♥️


Monday, November 20, 2017

Just my hormonal imbalance ramblings

The older I get, the more it feels like I am a loser.
The older I get, the more self confidence I lose.

That is one of the major reasons why I draw lines in relationship.

Coz I feel that I don't deserve to be friend with such and such.
Coz I feel like I am not in the same league with them.
Coz I am a cowardice who scares of facing the reality.


Sometimes I wonder where my old self has gone?
The confident me.
The risk taker.
The fighter.
The problem solver.
The one who once dream big.
And so many the to begin with.


Now
I am just a struggling adult who are stressed most of the time.
An adult who sometimes just want to give up her life, dealing with human beings and just move into the jungle which is near the beach or sea coz she loves them so much.
Where there are no worries, no problems, no judgement, no rejection, no expectations to fulfill.
And can just go with the flow.


Sunday, September 24, 2017

Myeongdong's foods are unforgettable!



Some of the food pictures we managed to capture




Gyeran bbang
Steamed little Egg bread with nuts as topping
Very delicious especially when you eat while  it is still hot
About 2,000 Won


Big, juicy and sweet strawberries
You could buy anywhere in Korea  market
5,000- 6,000 won


Haemul galbi in Yoogane
Basically rice, seafood, kimchi, chilli paste, seaweed mixed together
Banchan (side dishes and water is refillable and for free)
For 4 persons


HAs &  Watsons  berpisah tiada
Hahahahahahaha 

Myeongdong Street at night 







Fish croissants
Not much to my liking
Dok cari bahulu ikan terjumpa yg ni. Salah beli wuuuu.. 




Few fillings to choose from ; chocolate, red beans, etc

Halal, delicious kebab in front of Forever 21
Cute guy married to Koreans. Boringggg. Hahahahahahaha 

Malaysians flooding in the stall

The couple also sell this.
Tak ingat nama dalam BM dia but I think it is samosa.
Hahahahahahaha 

Bibimbap

Sea food fried rice

Haemul Pajeon
Seafood pancake. I like!!
A mixed of squid, prawns or mussels, leek, green onions in flavourful batter in savoury pancake
5,000 won







Sweet potato roasted  in a clay tempayan (hahahahahahaha
Tempayan apa dalam English weh??) 

Deep fried battered prawns
Mashita! 
Frankly saying, we enjoyed Korean Street food better than their restaurant food.
Every night mesti singgah Myeongdong makan street food. My most favourite would be ahjumma's odeng/eomuk (tapu asyik lupa je nak tangkap gambar). It is a fishcake on skewers with hot broth (1,500 won each). Best gila tengah sejuk2 makan odeng cicah kuah kicap then hirup hot piping soup dia! And ada one ahjumma (eomoni la macam nenek2 la) ngan husband dia jual odeng sedap gila. Pernah try kedai lain xsedap sangat. If anyone were to ask me which Korean food I missed the most, without any doubt I will straightaway answer Odeng! Can eat this one forever. Tteokbukki (spicy rice cake) pon dok makan kat kedai ahjumma. 1,500 won per bowl. But not my favourite.
Hotteok
Sweet Korean Pancake with brown sugar syrup filling
A bit oily
1,500 won



The other food I missed: Shrimp burger from Lotteria
Memang ada shrimp seketul seketul weh dalam burger patty dia

Haemul dakgalbi (sama macam gambar kat atas sana)
But the 2nd time oppa bagi love love pulak
Apa ni.. Jatuh chenta nanti taktau..
Hahahahahahaha